Recensie over het boek – door Koos Groenewoud

Recensie “Bassisme- Grondtoon van Leiderschap- “ van Gulian van Maanen.

Pauline van der Meer Mohr – een servant-Leader-, die ook genoemd word in het boek zegt en schrijft: “Je ego moet passen op een speldenknop”. Gulian van Maanen schrijft in het begeleidend schrijven “Het thema schurkt aan tegen Servant Leadership”. Ik ben het met beide uitspraken eens. Hier sluit de volgende uitspraak (van een bassist) ook naadloos op aan. Die zegt: ”Een boekje over bassisten? Dan zal het wel een dun boekje worden”…

Dit zet de toon voor het boek. Van Maanen is er in geslaagd een origineel en inspirerend boek te schrijven met als basis de metafoor Bassisme. Ik heb het boek (geen dun boekje…) met ontzettend veel plezier gelezen. Bassisme schurkt niet alleen aan tegen Servant Leadership, ik vind het bijna naadloos aansluiten. Dienende leiders en bassisten ondersteunen vanaf de achtergrond, niet in de schijnwerper. In het boek komt overigens ook een bassist aan de orde die de voorkeur heeft om “de eerste viool te spelen:“…Niets menselijks is ons vreemd. Hij is echter slechts 1 van de 13 geïnterviewden.

Het boek gaat in op de rollen, van bassist tot solist. Verder komt aan de orde: Flow, ruimte geven, verbinden, liefde voor het vak, gelijkwaardigheid, elkaar aanvullen, enthousiasme, MVO, rust, reinheid & regelmaat, communicatie, in de schaduw, diversiteit, teamspirit, ontspanning, klantgezwichtheid, humor en talent.

De 13 interviews met de bassisten zijn zeer lezenswaardig. Persoonlijk vond ik het interview met de oprichter van Conclusion erg leerzaam en inspirerend. De heer Erik Hallers is een NIEUWE leider. Het hoofdstuk over de ABN Amro geeft een helder beeld van de cultuur binnen de bank versus die van het ABN Amro team wat deelnam aan de Volvo Ocean Race. Het hoofdstuk Rijnlanders versus Angelsaksen is actueel.

De balkjes met trefwoorden (o.a. Dienen, Ondersteunen, Verbinden, Aanvoelen, Faciliteren, Bewaken van Kaders) de insights, de omschrijving van het profiel / kwaliteiten van de bassist, bijsturinggesprekken en de tips aan managers van Tom Zwaan en Mark Vos zijn handig en goed bruikbaar, evenals het hoofdstuk “aan het werk”. Je kunt er zo mee aan de slag!

Tot slot: Van harte aanbevolen. De muziekliefhebber krijgt veel extra informatie over leiderschap, de trainer, coach, ondernemer, manager, bestuurder of toezichthouder krijgt als bonus een mooi inkijkje in muziek in zijn algemeenheid en in de bas (en de bassisten) in het bijzonder!

Met dank aan Ocker A. Repelaer van Driel (overigens ook een muzikant) voor het verbinden. Het heeft niet alleen geleid tot het recenseren van dit boek, maar is wellicht ook de basis voor een verbinding met een aantal andere trainers / coaches die muziek en leiderschap ook combineren. Ik denk daarbij o.a. aan Martin Verdonk (Leiderschap in ritme) en Paul Jan Linker (De muzikale organisatie).

Koos Groenewoud. Lelystad 11 januari 2016. Zie s.v.p. ook:   http://www.aaa-tfm.nl/boeken.html

AAA (Triple A) Van Management naar (NIEUW) Leiderschap / AAA Total Facility Management